Castellnou d'Avellanos

Municipi: Sarroca de Bellera
Comarca: Pallars Jussà
Tipus de patrimoni: Poble gairebé abandonat
Castellnou d'Avellanos és un poble ribagorçà del terme municipal de Sarroca de Bellera, a la comarca del Pallars Jussà. Fins al 1972, però, formava part de l'antic terme de Benés, de la comarca de l'Alta Ribagorça. Es troba a més de 4 km. a llevant del cap del seu antic municipi, cap a la seva part oriental, a la vall de la Valiri, afluent per l'esquerra del riu de Manyanet. L'església parroquial de Castellnou d'Avellanos, és dedicada a sant Pere. Prop del poble, en una posició central entre els quatre pobles de la vall, hi ha l'ermita de Sant Joan de la Riberola, on es feia un aplec conjunt dels habitants dels pobles de la vall de la Valiri
La pista va augmentant la seva alçada a mesura que avancem. Hi ha trossos dolents i, en un moment, ens sembla perillós per al vehicle que portem. Decidim continuar a peu.
Allà dalt, Castellnou mostra crestalls, ruïnes. Només una gran casa, a l’extrem, fa sensació d’estar sencera. Ens recorda Sant Romà de Tavèrnoles. Enlairat, amb bestiar, amb les restes de cases ratades pels anys d’abandó.
BARBAL, Maria (2001). "Camins de quietud. Un recorregut literari per pobles abandonats del Pirineu". Barcelona: Edicions 62, p. 92.
Autors: Maria BARBAL
Àmbits: Àmbit 3: El clam silenciós de les pedres
Imatge del poble de Castellnou d’Avellanos i el seu entorn. Sarroca de Bellera (Pallars Jussà) 1971. Autor: Fons Ricard Subirà i Hereu. Arxiu Comarcal del Pallars Jussà.
All for Joomla All for Webmasters

Sol·licitem el seu permís per obtenir dades estadístiques de la seva navegació en aquesta web, en compliment del Reial decret-llei 13/2012. Si continua navegant considerem que accepta l'ús de cookies. Més informació